Tento BIO certifikovaný extra panenský olej z Kréty vás uchvátí výraznou barvou, vůní a výjimečnou chutí. Své využití najde zejména ve studené kuchyni. Celý popis
Olivové oleje - nejstarší oleje vůbec?
Z archeologických zpráv vyplývá, že olivovníky se pěstovaly už v dobách 3 000 let před naším letopočtem. Dochované legendy však naznačují, že samotné olivy byly středem pozornosti už mnohem dříve. Tak či onak, historikové se shodují na jednom – první olivovníkové plantáže se zakládaly v oblasti Středomoří, kde se těmto požehnaným stromům daří doposud. Mnoho informací vztahujících se k olivovníkům dohledáte také ve starořecké literatuře, ve které jsou olivy symbolem bohatství, hojnosti, moci a míru.
V dnešní době není vůbec pochyb o blahodárném působení tohoto legendárního oleje. Mnoho z vás si jej spojuje se zdravou potravinou či s benefity středomořské stravy, ve které tento zázrak hraje nenahraditelnou roli.
Jednou ze zajímavostí olivovníků je, že plodí olivy až po dvaceti nebo i více letech svého růstu. Každopádně vysoká nutriční hodnota a lahodná chuť olivového oleje jsou hlavními důvody, proč se na tyto olejnaté plody vyplatí počkat. Navíc ve výživných půdách dokáží plodit až stovky let. Olivovníkové plantáže tak představují cenné dědictví, které přežívá mnoho generací.
Olivy, plody olivovníků, se sbírají ručně, zpravidla v 5. až 7. měsíci svého růstu. Aby výsledný olivový olej mohl nést označení „extra panenský“, musí se olivy šetrným způsobem zpracovat do 24 hodin od sklizně.
Lisování oleje tak probíhá pouze mechanicky za nízkého tlaku a při nízkých teplotách nepřesahujících 27 °C. Během lisování takto kvalitního olivového oleje se nepoužívají žádná rozpouštědla a jiné chemikálie.
Náš BIO certifikovaný, extra panenský olivový olej je typický svou světle až tmavě zelenou barvou a výjimečnou chutí, pro kterou patří mezi naše nejoblíbenější oleje. Díky šetrnému způsobu zpracování si zachovává maximální množství cenných minerálů, v tuku rozpustných vitamínů, přirozeně přítomných fytolátek a také barviv, které se mimo jiné podílejí na jeho přirozeném zbarvení. Olivový olej navíc vyniká vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin, které tvoří až 70 %.
Pro zachování všech tělu prospěšných látek nevystavujte tento olej vysokým teplotám a používejte ho výhradně ve studené kuchyni.
Kombinací olivového oleje se zeleninou nikdy nic nezkazíte. Navíc olivový olej uchovává zeleninu déle čerstvou a křupavou. Široké využití má také v rámci středomořské kuchyně. Například při přípravě proslulého italského salátu Caprese se bez olivového oleje zkrátka neobejdete. Po vzoru Španělů ho můžete konzumovat jednoduše s chlebem a solí.
Obsah peroxidů: <20 [meq O2/kg]
Kyselost (acidita): <0,5 [%]
Obsah polyfenolů: 891 [mg/kg]
Obsah vosků: ≤150 [mg/kg]
K232: <2,5
K268: <0,22
ΔK: <0,01
Kyselina palmitová 11,8 g/100 g
Kyselina stearová 2,8 g/100 g
Kyselina olejová 69,7 g/100 g
Kyselina linolová 6,4 g/100 g
Omega 3 0,7 g/100 g
Omega 6 6,4 g/100 g