Mimořádně výživný rostlinný olej příjemně jemné, delikátní chuti, která nepřebíjí další ingredience. Využívá se výhradně ve studené kuchyni. Výborná alternativa rybího tuku vhodná i pro vegany a vegetariány. Celý popis
Delikátní, jemný, mimořádně výživný- takový je chia olej. Výborný je do salátových zálivek, rostlinných pomazánek, smoothie, RAW dezertů a mnoha dalších, za studena podávaných, slaných i sladkých pokrmů. Pro jedinečný obsah esenciálních mastných kyselin, zastoupených v jejich ideálním poměru, je chia olej výbornou alternativou rybího tuku, která je vhodná i pro vegany a vegetariány.
Užíván může být i přímo, takzvaně „na lžičku”.
Nádherné, fialově kvetoucí rostlinky šalvěje hispánské prorůstaly vysokohorskou krajinou již před 5 000 lety. Jejich drobounká a přesto vysoce výživná semínka byla tehdejším obyvatelstvem natolik ceněná, že sloužila i jako platidlo. [1]
Šalvěj hispánská (Salvia hispanica) - je vytrvalou bylinou původem z Mexika. Tolik ceněný chia olej je získáván z jejich semen šetrným způsobem, lisováním za studena.
Esenciální mastné kyseliny, v tuku rozpustné vitaminy, fytosteroly. Pro tyto a další tělu prospěšné látky je chia olej mimořádně výživným rostlinným olejem, který patří do vyváženého jídelníčku.
Díky obsaženým esenciálním omega-3 a 6 mastným kyselinám - linolenové (56,6 %) a linolové (18,7 %), které jsou v oleji zastoupeny v jejich ideálním poměru 3:1, je chia olej výbornou a chuťově přijatelnou alternativou rybího tuku. [1,2]
Chia olej je charakteristický svou příjemně jemnou, delikátní chutí, která nepřebíjí další ingredience. Využívá se výhradně ve studené kuchyni, protože jeho tělu prospěšné látky jsou citlivé na vysoké teploty. Výborný je do zeleninových zálivek a rostlinných pomazánek. Pro zjemnění jej můžete přidat i do smoothie, RAW dezertů a mnoha dalších slaných i sladkých pokrmů.
Vhodný je také k přímé konzumaci, takzvaně „na lžičku”.
Denní příjem chia oleje: 2 g (1 čajová lžička).
[1] Anacleto, S. Chia Crop (Salvia hispanica L.): its History and Importance as a Source of Polyunsaturated Fatty Acids Omega-3 Around the World. //A Review// 2016
[2] Suri, S.; Jain Passi, S.; Goyat, J.; et al. CHIA SEED (SALVIA HISPANICA L.) – A NEW AGE FUNCTIONAL FOOD. //Ijates// 2016, 4 (3), 286–289.