Tento prémiovým frakcionovaný kokosový olej zaujme nejen svým přirozeným složením, ale také nápaditou, tekutou konzistencí. Je lahodný a rozplývá se na jazyku. Celý popis
Tento prémiový frakcionovaný kokosový olej zaujme nejen svým přirozeným složením, ale také nápaditou, tekutou konzistencí. Oblíbené ovocné saláty, smoothie i proteinové nápoje promění na výživnou svačinku, která vskutku nakopne. Navíc je lahodný a rozplývá se na jazyku.
Kokosové palmy zdaleka nejsou jen exotickým skvostem katalogových pláží. Již za dob existence starých asijských kultur byly tyto Stromy hojnosti, stromy nebes zasvěceny tehdejšímu božstvu. A kokosové ořechy, ty sloužily k náboženským rituálům. [1]
Je to až neuvěřitelné, ale kokosový olej byl lisován již před 4 000 lety. Už tehdy byl užíván jak vnitřně, tak zevně jako účinný prostředek na vysušenou pokožku a k vlasové terapii. V tropických, sluncem zalitých oblastech byl absolutní nutností. [2]
Pro své výjimečné vlastnosti již desítky let zaujímá kokosový olej jedno z předních míst na trhu s funkčními potravinami. [1,2]
Kokosovník ořechoplodý je notoricky známou, líbivou palmou lemující břehy tropických řek a moří. Výsledný kokosový olej je získáván z dužiny jejich zralých plodů, kokosových ořechů.
Frakcionace je jednoduchý proces zahrnující podchlazení kokosového oleje a oddělení tímto způsobem vzniklých pevných podílů. Svou tekutou konzistenci si frakcionovaný kokosový olej zachovává i při chladírenských teplotách. [3]
Triumfem frakcionovaného kokosového oleje jsou obsažené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, odtud jeho druhý název MCT (Medium Chain Triglycerides). Jedinečné nutriční vlastnosti oleji udávají zejména kyseliny kaprylová (C8) a kaprinová (C10), které jsou v oleji obsaženy v nejvyšším množství.
Vzhledem ke svému unikátnímu složení a způsobu zpracování je MCT, frakcionovaný kokosový olej přirozeně průzračný. Navíc vyniká překvapivou, příjemně jemnou chutí.
Velkou předností MCT, frakcionovaného kokosového oleje je jeho snadná vstřebatelnost a stravitelnost, která je dána vysokým obsahem mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem. Představuje tak zcela výjimečný zdroj lehce dostupné energie. [4]
Pro svou přirozeně lahodnou chuť a rozplývavou konzistenci je frakcionovaný kokosový olej vhodnou přísadou do snídaňových kaší, ovocných salátů, smoothie i proteinových nápojů. Můžete jej přidat zkrátka všude, kde je jeho jemná chuť žádoucí.
Indie
[1] SHANKAR, PADMINI, SUMAN AHUJA a ALEXANDRA TRACCHIO. Coconut oil: a review. ResearchGate. 2014, 62-64.
[2] MARINA, A. M., Y. B. CHE MAN, S. A. H. NAZIMAH a I. AMIN. Chemical Properties of Virgin Coconut Oil. Journal of american oil chemical society. 2009, (86), 301-307.
[3] MARIKKAR, J.M.N., D. SARAF a M.H. DZULKIFLY. International Journal of Food Properties. 2013, (16), 1284–1292.
[4] Décombaz, J.; Arnaud, M.; Milon, H.; et al. Energy metabolism of medium-chain triglycerides versus carbohydrates during exercise. Eur. J. Appl. Physiol. Occup. Physiol. 1983, (52), 9–14.