RAW, za studena lisovaný, hořčičný olej, který si díky této šetrné metodě zpracování zachovává maximální množství tělu prospěšných látek. S láskou a péčí ho vyrábíme v našem výrobním závodě v Ostravě. Celý popis
Neodmyslitelná součást hořčičných zábalů a úlevných mastí
Hořčice setá se považuje za jednu z nejstarších kulturních olejnin vůbec. Zmínka o žlutých semínkách získaných z této rostliny je zaznamenána již v tisíce let starých Sanskrtských záznamech. S příchodem prvních lisů se z těchto semínek získával hořčičný olej, a to nejen v oblasti dnešní Indie. Pro své prohřívací účinky se tento sytě zlatý zázrak stal neodmyslitelnou součástí hořčičných zábalů a úlevných mastí.
A to zejména pro své přirozeně konzervační vlastnosti a pikantní chuť, která je dodnes považována za jednu ze základních chutí tradičních indických jídel. [1][2][3][4]
Zlatý zázrak, který se skrývá uvnitř šešulí
Tato jednoletá olejnina dorůstá do výšky až jednoho metru a kvete menšími, světle žlutými květy, které jsou uspořádány do hroznovitých květenství. Plody hořčice jsou kratší šešule prorostlé drobnými chloupky. Uvnitř šešulí jsou uchována hořčičná semínka žluté barvy, ze kterých se získává výsledný hořčičný olej. [1][2][3][4]
Jedná se o jedlý, jednodruhový olej, který ve svém složení obsahuje převážně nenasycené mastné kyseliny. Díky šetrnému způsobu lisování a vynechání procesu rafinace se v oleji zachovává přirozený obsah barevných látek, které jsou zodpovědné za jeho žluté až zlatavé odstíny.
Hořčičný olej je také cenným zdrojem potřebných minerálů, v tuku rozpustných vitamínů a dalších fytolátek, a to ve své nejpřirozenější podobě.
Díky lisování za studena zachováváme v oleji maximální množství tělu prospěšných látek
Proces lisování oleje korigujeme tak, aby nedošlo k překročení teploty 42°C. Tím zamezujeme ztrátám tepelně labilních látek a zbytečnému znehodnocování výsledného oleje. Jedná se tedy o RAW, za studena lisovaný olej.
Olej vyrábíme v našem výrobním závodě
Hořčičný olej vyrábíme s péčí a láskou v našem výrobním závodě v Ostravě.
Pikantní chuť a hořčičné aroma má mnoho využití
Pro svou pikantní chuť a hořčičné aroma představuje tento olej ideální surovinu na přípravu různých salátů, zeleninových a luštěninových jídel. Má výborné absorpční schopnosti, pro které ho uplatníte taktéž při nakládání masa – koření se lépe vstřebává a hotové maso má křehčí konzistenci. Dále můžete hořčičný olej použít při pečení chleba či jiného slaného pečiva. Chléb je po upečení krásně žlutý, vláčný a vydrží déle měkký. Díky přirozeně obsaženým konzervačním látkám prodloužíte trvanlivost výsledných pokrmů.
[1] WU, Y. et al., 2016. Water-soluble yellow mustard mucilage: A novel ingredient withpotent antioxidant properties. International Journal of Biological Macromolecules. 91, 710-715.
[2] AKBAR, Shahid, 2020. Handbook of 200 Medicinal Plants [online]. Springer [cit. 2020-05-26]. ISBN 978-3-030-16807-0. Dostupné z: https://doi-org.proxy.k.utb.cz/10.1007/978-3-030-16807-0
[3] BOSCARO, Valentina et al., 2018. Antiproliferative, Proapoptotic, Antioxidant and Antimicrobial Effects of Sinapis nigra L. and Sinapis alba L. Extracts. Molecules. 23(11), 3004.
[4] YAN-FANGA, Xian et al., 2018. Comparison of the anti-inflammatory effects of Sinapis alba and Brassica juncea in mouse models of inflammation. Phytomedicine. 50, 196-204.