Náš hřebíček je silně aromatický a zároveň příjemně nasládlý. Vhodný k přípravě horkých nápojů a rozličných sladkých i slaných jídel. Vypěstováno v souladu s principy ekologického zemědělství. [ https://res.cloudinary.com/dheoyhklr/image/upload/v1715863754/guinnessuv-rekord/joska-salek-kategorie-rekord.png .(Rekordman Josef Šálek doporučuje) ] Celý popis
Silně aromatický a přesto příjemně nasládlý, takový je náš hřebíček. Zatímco rozličná sladká a slaná jídla krásně provoní, svařené víno, či punč dovede k dokonalosti.
Vypěstováno v souladu s principy ekologického zemědělství.
Překrásné Molucké ostrovy prorostlé tropickou vegetací, odtud Hřebíčkovec kořenný pochází. Tak jako u většiny koření byl hřebíček čistě náhodným objevem. Avšak pro své omamné aroma a silné působení se stal jednou z nejdůležitějších plodin vůbec, a to nejen v oblasti dnešní Indonésie. [1, 2]
Hřebíčkovec kořenný - stálezelený tropický strom obrovského vzrůstu. Vyhledáván je zejména pro tolik aromatická poupata, po usušení “hřebíčky".
Role hřebíčku zdaleka nespočívá pouze v jeho kořenících vlastnostech. Ať už celý či ve formě nálevu je častokrát velmi vítaným pomocníkem. Ostatně o jeho účincích vás jistě poučí snad každá babička. [1, 2]
I když se vysoce aromatické silice hřebíčku zdají být příjemné, na komáry, mravence a další otravný hmyz působí silně odpudivě. Smíchejte šálek vody s hrstkou hřebíčků a vyrobte si domácí repelent. Přes den do lesa, na večer k ohni, skutečně přijde vhod. [1, 2]
Náš hřebíček je silně aromatický a zároveň příjemně nasládlý. Zatímco rozličná sladká a slaná jídla krásně provoní, svařené víno, či punč dovede k dokonalosti.
[1] Gunasekar, M.; Geemon, K.; Mariwala, J.; et al. Health benefits of bioactive molecules from spices and aromatic plants. //Journal of Spices and Aromatic Crops// 2012, 21 (2), 87–101.
[2] Batiha, G. E.; et al. Syzygium aromaticum L. (Myrtaceae): Traditional Uses, Bioactive Chemical Constituents, Pharmacological and Toxicological Activities. //Biomolecules// 2020, (10), 1–16.