Vůně je sladká, květinová. Stabilizuje mysl a vytváří prostor k maximálnímu soustředění. Celý popis
Kewra je přesně tou esencí, se kterou přichází klid, mír a velmi příjemný stav mysli zvaný “lehkost bytí”. Při občasných splínech, stavech duševního vyčerpání i při potížích se soustředěním, zaručeně přijde vhod. Poddejte se její sladké vůni a postavte se melancholii s úsměvem.
Kewra //(Pandanus odoratissimus)// je nápaditou palmou prorůstající tropickou vegetací. Tolik ceněný esenciální olej je získáván z jejich květů šetrným procesem, destilací vodní parou.
Květy Kewry musí být sbírány výhradně brzy ráno, protože po rozkvětu velmi rychle ztrácejí svou vůni. Správné načasování sklizně se tak stává krokem zásadním.
Esenciální olej z Kewry je přírodním koktejlem stovek biologicky aktivních látek. Avšak za stěžejní jsou považovány látky Phenyl Ethyl Methyl Ether (PEME).
V aromaterapii je Kewra řazena k příjemně vonícím esenciálním olejům, které navozují klid a relaxaci. Při přetrvávajícím stresu, napětí a stavech vyčerpání může stabilizovat mysl i tělo. [1]
Kreativita mnohdy nesouvisí pouze s nadáním. Úzce propojená je také s vnitřním nastavením a schopností soustředit se. Sladce vonící esenciální oleje jako je právě Kewra napomáhají povznést se nad kreativními bloky a zároveň vytvářejí prostor k maximálnímu soustředění. [1,2]
Nejenže esenciální olej z Kewry nádherně voní, v porovnání s ostatními oleji si svou vůni dokáže udržet po velmi dlouhou dobu. Tuto schopnost z části předává i ostatním esenciálním olejům. V parfumerii tak zastává roli účinného, zcela přírodního fixátoru. [1,2]
Přírodní harmonizátor - tak je na Kewru nahlíženo z pohledu ajurvédské medicíny. Pro její nádhernou vůni a osvěžující chuť se stala oblíbenou nejen kosmetice, ale také v kuchyni. Výtažek z květů, známý jako Kewra water, se stal jedním z nejoblíbenějších dochucovadel tradičních indických dezertů. [1,2]
[1] Chilakwad; Manjunath, S. R.; Akki, K. P. Pharmacognostic and Phytochemical investigation of leaves of Pandanus odoratissimus Linn. f. Ancient. Science of Life 2008, 2 (3), 28.
[2] RAINA, V. K.; et al. Essential oil composition of‘kewda’(Pandanus odoratissimus) from India…Flavour and Fragrance Journal 2004, 19 (5), 434–436.
[3] Effect of harvesting time and storage on essential oil and PEME content of Pandanus fascicularis. Journal of Applied Pharmaceutical Science [online]. 2017 [cit. 2022-01-18]. ISSN 22313354. Dostupné z: doi:10.7324/JAPS.2017.71027.