Provoňte v kuchyni svá jídla nádechem orientu s exotickým římským kmínem. Podpořte své tělo při potížích se zažíváním, nevolnosti a nechutenství. Vůně: teplá, kořeněná s nádechem pižma Použití: dochucení pokrmů Celý popis
Známý také jako: šabrej kmínovitý
Typické aroma římského kmínu ozvláštní vaše jídlo. Hodí se zejména k indické a arabské kuchyni, kterým dodává známou pronikavou vůni a chuť. Použijte tento esenciální olej dle návodu na závěr vaření po odstavení ze zdroje tepla, aby teplota jídla nepřesáhla 70 °C.
Posilte své zažívání a trávení, získejte oporu při nadýmání, křečích v břiše či potížích s tenkým a tlustým střevem. Vyzkoušejte ho také při nevolnosti a nechutenství.
Římský kmín může podpořit při bolestech hlavy a nervovém vyčerpání. Může mít příznivý efekt v případě nahromadění tekutin a toxinů či špatné cirkulaci. Je považován za pročišťující, tradičně se mu připisují také protiplísňové účinky a podpora laktace.
Pomůže vyvolat pocit uvolnění a útulnosti, rozptýlit chladný smutek a posílit stabilitu, koncentraci a jistotu.
Výborně ho doplní esenciální oleje BEWIT Nové koření plod, BEWIT Pískavice řecké seno či BEWIT Muškátový oříšek, ale také koření BEWIT Pepř černý celý či BEWIT Kurkuma prášek.
Dochutí
Odlehčí a uvolní křeče
Zklidní a uzemní
Pod názvem kmín známe vícero bylin a koření s podobnými účinky, ale odlišnou vůní. Esenciální olej z kmínu římského (//Cuminum cyminum//) voní exoticky, připomíná arabské a orientální země, což ho v kuchyni předurčuje k použití do jiných pokrmů než náš domácí kmín kořenný (//Carum carvi//). Ten potěší známou, teple nasládlou vůní koření. Esenciální olej z koptského kmínu (//Trachyspermum ammi//) se zase vůní podobá tymiánu.
Tento esenciální olej může zvýšit citlivost pokožky vůči UV záření. Proto, pokud byste se rozhodli použít olej jinak než vnitřně, po jeho aplikaci na kůži doporučujeme chránit se před přímým slunečním zářením, a to nejlépe po dobu 12 hodin.
Cuminum Cyminum Seed Oil
Indie