Tímto všestranným pomocníkem, BIO certifikovaným konopným olejem, obohatíte svou studenou kuchyni o výraznou bylinnou chuť a vůni. Krom všech výjimečných vlastností získáte i jeden z nejlepších zdrojů polynenasycených mastných kyselin. Celý popis
Vše započalo v daleké Číně
Objeviteli této sytě zelené rostliny jsou bezesporu Číňané. Tehdejší císař Chen Nung zaznamenal informaci o neuvěřitelném působení konopí do prvního čínského lékopisu, čímž strhnul lavinu obrovského zájmu nejen tehdejších čínských lékařů. A jak už to tak bývá, na základě migrace kočovných národů a ověřených zkušeností se povědomí o této posvátné rostlině rozptýlilo do celého světa.
Rostlina se stala oblíbenou také pro svůj rychlý růst a bezezbytkové využití. Chutná a vysoce výživná konopná semena se přidávala do všelijakých pokrmů. S příchodem prvních lisů se semena lisovala na cenný a všestranně používaný olej. Sytě zelené listy sloužily k přípravě hojivých bylinných mastí a obkladů. Ze zbylých částí se vyrábělo konopné vlákno – vysoce odolný materiál pro výrobu lan a sítí.
Zájem o konopný olej se neustále zvyšuje, a to nejen u nadšených spotřebitelů, ale také u výrobců doplňků stravy na čistě přírodní bázi.
Konopí je rostlina s nízkým dopadem na životní prostředí
Rostlina konopí je proslulá zejména pro svůj velmi rychlý růst a poměrně velkou odolnost, pro kterou nejsou zapotřebí žádné pesticidy a herbicidy. To z ní dělá plodinu s nízkým dopadem na životní prostředí. Už po 120 dnech od zasazení se konopí sklízí a oválná semínka se následně šetrně lisují na výsledný konopný olej.
Náš konopný olej z Rumunska je BIO certifikovaný.
Jeden z nejlepších zdrojů polynenasycených mastných kyselin
Konopný olej je typický svou výraznou bylinnou chutí a vůní. Jeho barva je světle až tmavě zelená, a to díky chlorofylu, který během lisování semínek přechází do výsledného oleje.
Konopný olej je také významným zdrojem v tuku rozpustných vitamínů, minerálů, přírodních barviv a dalších fytolátek, které jsou zodpovědné za jeho výjimečné vlastnosti.
Dále se konopný olej řadí do skupiny rostlinných olejů s ideálním poměrem esenciálních a polynenasycených mastných kyselin (poměr odpovídá tradiční japonské a středomořské stravě). Obsah polynenasycených mastných kyselin tvoří dokonce až 80 %, což z konopného oleje dělá jeden nejlepších zdrojů polynenasycených mastných kyselin vůbec.
Bylinná chuť a vůně do studené kuchyně
Za studena lisovaný konopný olej se vyznačuje výraznou bylinnou chutí a vůní. Své využití má především ve studené kuchyni, protože jeho tělu prospěšné látky jsou citlivé na vyšší teploty. Výborný je v kombinaci s čerstvou zeleninou. Dochutit jím může také různé pomazánky a vychladlé pokrmy, kterým dodává svěží barvu a zvýrazňuje obsažené chutě.
S. BORHADE, Shobha, 2013. Chemical Composition and Characterization of Hemp (Cannabis sativa) Seed oil and essential fatty acids by HPLC Method. Scholars Research Library [online]. 5(1), 5-8 [cit. 2020-11-11]. Dostupné z: www.scholarsresearchlibrary.com
FARINON, B. et al., 2012. The Seed of Industrial Hemp (Cannabis sativa L.): Nutritional Quality and Potential Functionality for Human Health and Nutrition. Nutrients. (12), 1935-1994.
BONINIA, Sara Anna et al., 2018. Cannabis sativa: A comprehensive ethnopharmacological review of a medicinal plant with a long history. Journal of Ethnopharmacology. 5(227), 300-315.
LEONARD, William et al., 2020. Hempseed in food industry: Nutritional value, health benefits, and industrial applications. COMPREHENSIVE REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND FOOD SAFETY. 19(1), 282-308.
CROCQ, Marc-Antoine, 2020. History of cannabis and the endocannabinoid system. Dialogues Clin Neuroscience. 22(3), 223-228.