Superpotravina napěchovaná kvalitními, lehce vstřebatelnými bílkovinami (55%) s vysokou nutriční hodnotou, navíc v čistě přírodní podobě. [ https://res.cloudinary.com/dheoyhklr/image/upload/v1715863754/guinnessuv-rekord/joska-salek-kategorie-rekord.png .(Rekordman Josef Šálek doporučuje) ] Celý popis
Superpotravina napěchovaná kvalitními, lehce vstřebatelnými bílkovinami s vysokou nutriční hodnotou, navíc v čistě přírodní podobě. Proměňte své snídaňové kaše či oblíbené smoothie na bílkoviny bohaté jídlo, které zasytí. Vyrobte si své vlastní proteinové nápoje, tyčinky či jinou potréninkovou svačinku, čistě dle svého gusta.
Objeviteli této sytě zelené rostliny jsou bezesporu Číňané. Tehdejší císař Chen Nung zaznamenal informaci o neuvěřitelném působení konopí do prvního čínského lékopisu, čímž strhnul lavinu obrovského zájmu nejen tehdejších čínských lékařů. A jak už to tak bývá, na základě migrace kočovných národů a ověřených zkušeností se povědomí o této posvátné rostlině rozptýlilo do celého světa. [1]
Rostlina se stala oblíbenou také pro svůj rychlý růst a bezezbytkové využití. Chutná a vysoce výživná konopná semena byla pro vysoký obsah bílkovin a olejů přidávána do všelijakých pokrmů. [1,2]
Zájem o konopné produkty se neustále zvyšuje, a to nejen u nadšených spotřebitelů, ale také u výrobců doplňků stravy na čistě přírodní bázi. [2]
Rostlina konopí je proslulá zejména pro svůj velmi rychlý růst a poměrně velkou odolnost, pro kterou nejsou zapotřebí žádné pesticidy a herbicidy. To z ní dělá plodinu s nízkým dopadem na životní prostředí. Už po 120 dnech od zasazení lze konopí sklidit. Výsledný konopný protein je získáván z výlisků vznikajících při lisování konopného oleje.
Výlisky jsou zpracovávány pouze šetrným mletím a proséváním, tedy mechanickým procesem, který nevyžaduje vysoké teploty. Přirozený obsah enzymů a aktivních látek ve výsledném prášku je tímto způsobem zachován.
Pro vysoký obsah bílkovin přijde vhod nejen sportovcům, kteří mají jejich zvýšenou potřebu. Obsah bílkovin je v porovnání s hovězím steakem dokonce dvojnásobný, což z něj dělá bílkovinami napěchovanou superpotravinu. Díky přirozeně přítomným polysacharidům a rostlinným olejům navíc nakopne a dodá energii. [3,4]
Prášek z mletých konopných semen (Cannabis sativa)
Bílkoviny zastávají mnoho důležitých funkcí. Kromě budování svalů jsou potřebné pro tvorbu hormonů, enzymů, krve, obranných látek a dalších struktur. Na jejich dostatečný příjem je důležité dbát, a to v každém věku. [5]
Konopný protein je vyroben ze semínek konopí, které neobsahují psychoaktivní látky, jako je například THC. [3] Ba naopak vzhledem k vysoké výživové hodnotě by byla škoda se jim vyhýbat. Navíc předpisy spojené s konopnými produkty jsou velice přísné, tak buďte bez obav.
Konopný protein je typický svou zelenou barvou a charakteristickou, zemitou chutí s oříškovými podtóny. Můžete jej přidat do snídaňových kaší, smoothie a raw dezertů. Pro své složení a strukturu je také ideální ingrediencí při přípravě domácích proteinových tyčinek a nápojů.
Čína
[1] BONINIA, Sara Anna et al., 2018. Cannabis sativa: A comprehensive ethnopharmacological review of a medicinal plant with a long history. Journal of Ethnopharmacology. 5(227), 300-315.
[2] WANG, Xian-Sheng, Chuan-He TANG, Xiao-Quan YANG a Wen-Rui GAO. Characterization, amino acid composition and in vitro digestibility of hemp (Cannabis sativa L.) proteins. Food Chemistry. 2008, (107), 11-18.
[3] HOUSE, JAMES D., JASON NEUFELD a GERO LESON. Evaluating the Quality of Protein from Hemp Seed (Cannabis sativa L.) Products Through the use of the Protein Digestibility-Corrected Amino Acid Score Method. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2010, 58, 11801-11807.
[4] HOFFMAN, Jay R. a Michael J. FALVO. PROTEIN – WHICH IS BEST? Journal of Sports Science and Medicine. 2004, (3), 118-130.
[5] MILLWARD, D Joe, Donald K LAYMAN, Daniel TOMÉ a Gertjan SCHAAFSMA. Protein quality assessment: impact of expanding understanding of protein and amino acid needs for optimal health. The American Journal of Clinical Nutrition. 2008, 87(5), 1576-1581.