Maca peruánská, známá také jako Řeřicha peruánská, je jednou z nejstarších a nejvýše rostoucích rostlin na světě. Přezdívku „posilující rostlina z výšin“ dostala díky schopnosti růst ve velkých nadmořských výškách, kde odolává nejrůznějším klimatickým podmínkám. BIO RAW MACA je k dispozici ve dvou variantách: 120 g ve skleněné láhvi a 400 g v papírovém sáčku. Celý popis
Historie
Historie této zajímavé rostliny sahá pravděpodobně až do období 6 000 let před Kristem. Byla objevena v horských Andách, kde roste doposud. Ze začátku byla využívána především andskou domorodskou populací, pro kterou byla Maca jedinou jedlou rostlinou rostoucí v tak vysoké výšce. Na základě svých posilujících účincích a odolnosti vůči vysokohorským nepříznivým podmínkám se začalo tradovat, že se jedná o Bohem seslanou rostlinu. Na základě pověr si Maca získala svou přezdívku “posilující rostlina seslána z výšin“. První písemný popis této rostliny byl publikován v roce 1553 španělským kronikářem Ciezaem de Leonem, který se o rostlině dozvěděl na své první cestě do Peru. Rostlinu si natolik oblíbil, že jí převezl při své zpáteční cestě do Španělska. Na základě této události se podvědomí o této rostlině rozšířilo do celé Evropy a dalších oblastí světa.
Původ a pěstování
Tato dvouletá rostlina pocházející z Peru je spolu s řepou řazena do čeledi brukvovitých. Ve volné přírodě je lehce přehlédnutelná, jelikož její nadzemní části dorůstají výšky maximálně 15-ti centimetrů. Podzemní části rostliny je kořen (bulva) kulovitého až vřetenovitého tvaru. Kořen může mít krémové, bílé či žluté zbarvení. Existují však i odrůdy jejichž kořeny mají tmavě červenou až tmavě hnědou barvu. Na základě své konstituce odolává Maca tvrdým vysokohorským podmínkám, jako jsou chlad, silný vítr, snížený obsah kyslíku a také vystavení silnému UV záření. Na základě své odolnosti roste ve výšce až 4500 metrů nad mořem, v čemž spočívá její jedinečnost.
Složení a vlastnosti
Maca je bohatým zdrojem látek s blahodárnými účinky. Prášková Maca nažloutlé barvy se vyznačuje svou typickou krémovou a nasládlou chutí.
Doporučené dávkování
1–3 čajové lžičky (5–10 gramů) denně rozmíchejte ve vodě, džusu, mléku, ovesné kaši, smoothie, cereáliích nebo v jiných pokrmech. Denní příjem Macy peruánské: 5–10 g.
Upozornění
Na závěr
Balení
Můžete si vybrat ze dvou variant balení:
Původ: Peru
Zdroje
[1] WANG, Sunan a Fan ZHU, 2019. Chemical composition and health effects of maca (Lepidium meyenii). Food Chemistry. 288, 422-443.
[2] GAN, Jin et al., Correlations between Antioxidant Activity and Alkaloids and Phenols of Maca (Lepidium meyenii). Research Article. 10.
[3] F. GONZALES, Gustavo, 2012. Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands. Review Article. 10.
[4] GAN, Jin et al., 2017. Correlations between Antioxidant Activity and Alkaloids and Phenols of Maca (Lepidium meyenii). Scientific reports. 10.
[5] GAN, Jin et al., 2017. Correlations between Antioxidant Activity and Alkaloids and Phenols of Maca (Lepidium meyenii). Scientific reports. 10.
[6] HUANG, Yan-Jie, Xing-Rong PENG a Ming-Hua QIU, 2018. Progress on the Chemical Constituents Derived from Glucosinolates in Maca (Lepidium meyenii). Natural Products and Bioprospecting. 8, 405-412.
Jedná se o účinný adaptogen. Napomáhá organismu adaptovat se na vnější podmínky jako jsou stres, únava či vyčerpání.
Zdravotní tvrzení z tzv. ON HOLD seznamu:
• Fyzické a duševní zdraví
• Vytrvalost
• Vitalita
• Plodnost
ON HOLD seznam – Jedná se o seznam látek a jejich vztahu ke zdraví, které byly zaslány úřadu EFSA k posouzení, avšak EFSA doposud nevydal odborné stanovisko nebo EK doposud nevydala rozhodnutí. Upozorňujeme, že tyto tvrzení jsou dočasná.