Tento všestranný pomocník sametově jemné konzistence je výborný do rostlinných pomazánek, dipů, salátových zálivek a mnoha dalších pokrmů. Své využití má i v teplé kuchyni. Celý popis
Všestranný pomocník sametově jemné konzistence, tím je mandlový olej. Výborný je do rostlinných pomazánek, dipů, salátových zálivek a mnoha dalších pokrmů. Pro jeho neutrální chuť i vůni a dobrou tepelnou stabilitu jej můžete využít i při pečení a vaření.
Blahodárné účinky mandlového oleje byly vyučovány již ve starých čínských, ajurvédských a řeckoperských školách medicíny. Už tehdy bylo doporučováno jak jeho vnitřní, tak vnější užití. [1, 2]
Mandloň obecná (//Prunus amygdalus var. dulcius//) je středně-velkým stromem původem z Číny. Tolik ceněný olej je získáván z jeho jader, sladkých mandlí.
Z pohledu složení mastných kyselin je mandlový olej výborným zdrojem kyseliny olejové, která je v oleji zastoupena až z 80-ti % a podílí se na jeho dobré tepelné stabilitě. Spolu s esenciální omega-6 mastnou kyselinou linolovou, vitamíny, minerály a rostlinnými fytosteroly je mandlový olej vysoce výživným a překvapivě všestranným pomocníkem.
Vyzdvihován je také jeho mimořádně vysoký obsah vitamínů E a K.
Náš mandlový olej disponuje sametově jemnou konzistencí a neutrální chutí i vůní. Přidat jej můžete do rostlinných pomazánek, dipů, salátových zálivek a mnoha dalších slaných i sladkých pokrmů.
Při vysokých teplotách se nepřepaluje, můžete jej proto využít i při pečení a vaření.
Polsko
[1] Čolić, S.; Zec, G.; Natić, M.; et al. Almond (Prunus dulcis) oil. Fruit Oils: Chemistry and Functionality 2019, 149–180.
[2] Singh, D. Almond (Prunus amygdalus Batsch.): A Latest Review on Pharmacology and Medicinal uses. Research J. Pharm. and Tech. 2022, 15 (7), 3301–3310.