Jemný, lehce nahořklý a hlavně vysoce prospěšný - takový je olej z ostropestřce mariánského. Výborně jím dochutíte salátové zálivky, pomazánky a různé dipy. Užívat jej můžete i přímo, takzvaně „na lžičku”. Celý popis
Tento za studena lisovaný olej z ostropestřce mariánského vyniká jemnou, lehce nahořklou chutí. Výborně jím dochutíte salátové zálivky, pomazánky a různé dipy. Pro jeho jedinečné výživové vlastnosti jej můžete užívat také přímo, takzvaně „na lžičku”.
Patrně nejstarší zmínka o pestrobarevném ostropestřci mariánském se dochovala ve spisech významného vědce Theofrasta, který bylinám a jejich účinkům doslova zasvětil svůj život. Z olejnatých semen ostropestřce a dalších bylin vyvinul čistící tonikum, které se předepisovalo lidem s jaterními neduhy.[1, 2]
Na názory Theofrasta postupně navázal také Gaius Plinius Secundus, který své poznatky o podpůrných účincích ostropestřce podrobně zaznamenal do přírodovědné encyklopedie s názvem Naturalis Historia. [3]
Záznamy posloužily jako výchozí bod pro skupinu německých vědců, kteří ze semínek poprvé izolovali hlavní účinnou látku - Silymarin. Ta je od roku 1968 oficiálně uznávanou látkou. [1, 2, 3]
Ostropestřec mariánský (//Silybum marianum L.//) je nenáročnou bylinou, původem ze středomoří. Z jeho nádherně purpurových květů se koncem léta uvolňují suchá nepukavá semínka, ze kterých se získává výsledný olej. A to velmi šetrným způsobem - lisováním za studena.
Složení oleje z ostropestřce mariánského je tvořeno zejména nenasycenými mastnými kyselinami, ze kterých je v největším množství zastoupena esenciální kyselina linolová.
Na základě nízkých teplot lisování a vynechání procesu rafinace je ve výsledném oleji zachováno maximální množství cenných bioaktivních sloučenin, vitamínů, provitamínů a dalších prospěšných látek.
Olej ze semínek ostropestřce mariánského má jemnou, lehce nahořklou chuť. Výborně jím dochutíte salátové zálivky, pomazánky a různé dipy. Výtečná je i jeho kombinace s křupavým chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem.
Vhodný i k přímé konzumaci, takzvaně „na lžičku“.
Pro zachování všech obsažených látek je ideální, abyste tento olej podávali se studenými, případně vychladlými pokrmy.
Denní příjem oleje z ostropestřce mariánského: 3-5 ml (1-2 čajové lžičky). Začněte dávkou 3 ml (1 čajová lžička), minimálně 15 minut před jídlem. Zapijte sklenicí vody. Během 14 dní dávku postupně zvyšujte na 5 ml (2 čajové lžičky).
Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Výrobek není určen k náhradě pestré a vyvážené stravy. Nevhodné pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy.
Německo
[1] Z. TOKLU, Hale et al., 2008. Silymarin, the Antioxidant Component of Silybum marianum, Prevents Sepsis-Induced Acute Lung and Brain Injury. Journal of Surgical Research. 145(2), 214-222.
[2] SHAKER, E., H. MAHMOUD a S. MNAA, 2010. Silymarin, the antioxidant component and Silybum marianum extracts prevent liver damage. Food and Chemical Toxicology. 48(3), 803-806.
[3] BAHMANI, Mahmood et al., 2015. Silybum marianum: Beyond Hepatoprotection. Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine. 20(4), 292-301.