Náš černý pepř vyniká výraznou, ostrou, pálivou až štiplavou chutí. Celý je výborný do polévek, omáček, zeleninových i luštěninových jídel, čerstvě namletý do salátů a pomazánek. Vypěstováno v souladu s principy ekologického zemědělství. Celý popis
Výrazný, ostrý, pálivý až štiplavý, takový je náš černý pepř. Jeho kuličky můžete přidat do různých polévek, omáček, zeleninových a luštěninových jídel. Čerstvě namletý do salátů i rostlinných pomazánek.
Vypěstováno v souladu s principy ekologického zemědělství.
I když je dneska pepř samozřejmou výbavou snad každé domácnosti, vždycky tomu tak nebylo. Tisíce let byl výsadou bohatých, po dlouhou dobu dokonce platidlem. A ačkoliv je původem z Indie, díky zásluhám Alexandra Makedonského jím kořeníme i my Evropané.
Pepřovník černý (//Piper nigrum//) - popínavá rostlina, původem z Indie. Vyhledávána je zejména pro tolik pikantní bobule, které se sklízejí nedozrálé, zelené. Výslednou tmavou barvu získávají až po deseti dnech jejich sušení.
Síla černého pepře spočívá v synergickém spojení mnoha přirozeně obsažených látek. Za stěžejní je však považován štiplavý alkaloid piperin. [1, 2]
Náš pepř černý vyniká výraznou, ostrou, pálivou až štiplavou chutí. Jeho kuličky můžete přidat do různých polévek, omáček, zeleninových a luštěninových jídel, čerstvě namletý do salátů i rostlinných pomazánek.
[1] Zoheir, A. D.; Aftab, A. Medicinal & Aromatic Plants. A Review on Therapeutic Potential of Piper nigrum L. (Black Pepper): The King of Spices 2014, 3 (3), 1–6.
[2] Ahmada, N.; et al. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. //Biological role of Piper nigrum L. (Black pepper)//: A review 2012, 2 (3), 1945–1953.