Exotický, svěží, výživný - takový je perilový olej. Výborný je do studených těstovinových pokrmů, zeleninových salátů i veganských pomazánek. Pro doplnění esenciálních mastných kyselin jej můžete konzumovat i přímo, takzvaně „na lžičku”. Celý popis
Tento výživný olej ze semínek exotické perily vyniká svěží nezaměnitelnou chutí, pro kterou je výborný do zeleninových salátů, veganských pomazánek a těstovinových pokrmů podávaných za studena. Díky svému jedinečnému složení, zejména obsahu esenciálních omega-3 a 6 mastných kyselin, je navíc právoplatnou alternativou lněného oleje. Doporučováno je proto i jeho přímé užívání takzvaně „na lžičku”.
Perila křovitá, neboli Shiso, je velmi užitečným keřem původem z Číny, kde jsou k medicínským účelům využívány jeho semena i listy, a to již po celá tisíciletí. [1]
Perilový olej je získáván ze semen exotického asijského keře Perily křovité (//Perilla frutescens//), tím nejšetrnějším způsobem, lisováním za studena. Maximální obsah vitaminů, fytonutrientů a výživných látek je tímto způsobem zachován.
Exkluzivita perilového oleje spočívá především ve vysokém obsahu omega-3 mastné kyseliny α-linolenové, která je zastoupena až z 60 %, a omega-6 mastné kyseliny linolové, která je zastoupena z 15 %. Perilový olej je proto právoplatně exotickou alternativou lněného oleje. [2, 3]
Perilový olej je typický svou svěží, nezaměnitelnou chutí po bylinkách. Využívá se výhradně ve studené kuchyni, protože jeho tělu prospěšné látky jsou citlivé na vysoké teploty. Výborný je do zeleninových salátů, veganských pomazánek a těstovinových pokrmů podávaných za studena.
Doporučováno je i jeho přímé užívání takzvaně „na lžičku”.
Čína
[1] Yua, H.; Qiua, J.; Maa, L.; et al. Phytochemical and phytopharmacological review of Perilla frutescens L. (Labiatae), a traditional edible-medicinal herb in China. //Food and Chemical Toxicology// 2017, 108, 375–391.
[2] Health effects of omega-3,6,9 fatty acids: Perilla frutescens is a good example of plant oils. //Orient Pharm Exp Med// 2011, (11), 51–59.
[3] Longvah, T.; Deosthale, Y.; et al. Nutritional and short term toxicological evaluation of Perilla seed oil. //Food Chem//. 2000, 70 (1), 13–16.