Semínka psyllia černého jsou významným zdrojem potřebné vlákniny, rostlinných olejů a dalších cenných látek ve své nejpřirozenější podobě. Přirozeně bezlepková superpotravina. [ https://res.cloudinary.com/dheoyhklr/image/upload/v1715863754/guinnessuv-rekord/joska-salek-kategorie-rekord.png .(Rekordman Josef Šálek doporučuje) ] Celý popis
Semínka psyllia černého jsou významným zdrojem potřebné vlákniny, rostlinných olejů a dalších cenných látek ve své nejpřirozenější podobě. Jsou ideální přísadou do ranních smoothie, ovesných kaší, müsli a jogurtů. Lze je rovněž použít při pečení sladkého a slaného pečiva.
Přirozeně bezlepková superpotravina.
Psyllium černé neboli jitrocel indický je historicky významnou rostlinou. Již z názvu vyplývá, že domovem jitrocele indického je nám vzdálená Indie. Zmínka o blahodárných účincích této rostliny je zaznamenána již ve starých ájurvédských knihách védách, které byly psány před 5 000 lety. Ájurvéda nazývána také “matkou medicíny“ je považována za jeden z nejstarších indických medicínských systémů, z jehož poznatků vycházejí indičtí lékaři dodnes. V Indii jsou semínka psyllia pokládána za jednu ze základních surovin a najdete je snad v každé indické domácnosti.
Zemí původu je Indie, která psylliu poskytuje ideální podmínky pro jeho růst. Tato jednoletá, někdy krátce vytrvalá, rostlina dorůstá do výšky maximálně 15 centimetrů. Na první pohled jsou zřetelné její kopinaté listy uspořádané do přízemní růžice. Plodem jsou tobolky, které uchovávají ona žlutohnědá semena.
Sklizená semínka psyllia černého jsou složená ze dvou částí. Tmavší středové části a světlejší obalové části zvané osemení. Psyllium je obecně známo především ve formě sypkého světlého prášku. Tento prášek je vyráběn pouze z obalových částí jednotlivých semínek. Náš produkt představuje semínka celá ve své přirozené podobě. Semínka jako celek jsou významným zdrojem potřebné vlákniny, rostlinných olejů a dalších cenných látek ve své nejpřirozenější podobě. Samotné osemení je složeno také z rozpustné vlákniny, díky které mají semínka takzvané bobtnající vlastnosti. Semínka psyllia tudíž dokáží vázat velké množství tekutiny a výrazně tak zvětšit svůj objem. Nabobtnaná semínka vytvářejí hustý charakteristický gel.
Semínka psyllia černého jsou ideální přísadou do ranních smoothie, ovesných kaší, müsli a jogurtů. Na základě jejich bobtnajících vlastností jimi lze zahustit i různé polévky. Lze je rovněž použít při pečení sladkého a slaného pečiva. Semínka můžete užívat celá či v rozmixovaném stavu.
Jeden díl Psyllia můžeme nechat bobtnat 20–30 minut ve 3 dílech čisté vody a poté konzumovat.
Indie