Rozšiřte své možnosti v kuchyni o exotickou lahůdku plnou chuti a živin, která obohatí váš jídelníček o nové a zajímavé chutě a je vhodná také pro vegetariány a vegany. Chuť: neutrální, jemná Celý popis
Ochutnejte naše sušené bio kousky chlebovníku, známého také pod anglickým názvem jackfruit. Nadchnou vás svou jemnou chutí, kterou si vychutnáte například v podobě lehké svačinky.
V kuchyni mají univerzální využití. Snadno totiž přijímají aroma koření a omáček a perfektně se tudíž přizpůsobí vašim kulinářským záměrům. Sušené kousky stačí na chvíli namočit a získáte surovinu připravenou pro další zpracování.
Jste milovníky asijské nebo latinskoamerické kuchyně? Kousky chlebovníku využijete do kari, tacos a burritos, burgerů a sendvičů. Hodí se také do polévek a stir-fry, dušených, pečených i grilovaných pokrmů.
Jackfruit oceníte, pokud jste vegani či vegetariáni, ale i když chcete odlehčit, stravovat se udržitelněji. Nebo zvýšeně reagujete na některé ingredience – bývá dobře snášen i citlivými lidmi. Neobsahuje lepek ani tuk, zato je bohatý na vlákninu, která podporuje trávení. Je lehce stravitelný.
100% čistý a přírodní produkt v bio kvalitě
Bez umělých přísad, barviv, aromat, konzervantů či přidaného cukru
Bohatý zdroj vlákniny
Přirozeně bezlepkový produkt
Neobsahuje tuky
Vhodný pro vegany a vegetariány
Lehce stravitelný
Chlebovník neboli jackfruit je tropické ovoce ze stromu chlebovníku různolistého (//Artocarpus heterophyllus//) původem z jihovýchodní Asie. Jeho dužina má unikátní vláknitou konzistenci, která při určitém způsobu přípravy připomíná trhané maso. To z něj činí oblíbenou surovinu ve veganské a vegetariánské kuchyni. Lze jej však konzumovat také syrový jako čerstvé ovoce nebo ve sladkých jídlech.
Kvůli názvu se někdy zaměňuje s chlebovníkem (breadfruit) z příbuzného chlebovníku obecného (//Artocarpus altilis//), který má některé podobné vlastnosti, ale v jiných se odlišuje.
Toto exotické ovoce lze u nás nejsnadněji sehnat konzervované. My jsme se však rozhodli nabídnout kousky chlebovníku sušené, a to hned z několika důvodů: – Dlouhá trvanlivost – sušený chlebovník vydrží měsíce bez nutnosti konzervantů. – Bez plechovkové chuti – na rozdíl od konzervované verze nemá kovovou příchuť. – Malá hmotnost a skladnost – ideální na cesty a do zásoby.
Používá se jako surovina ve slaných pokrmech. Uplatní se i v dezertech, jako jsou koláče, dezerty či pudinky. Lze z něj vyrábět džemy a marmelády. Můžete jej přidávat také do polévek, v nichž podtrhne chuť a vytvoří texturu.
Sušené kousky chlebovníku je třeba před použitím namočit nebo povařit, aby absorbovaly vodu a změkly. Po změknutí dochuťte oblíbeným kořením a dále upravujte, např. restujte nebo duste s omáčkami.
Namočení – zalijte kousky teplou vodou nebo vývarem a nechte je nasáknout po dobu 30 minut. Vaření – přidejte kousky do vroucí vody na 10–15 minut, dokud nezměknou.
Skladujte na suchém a tmavém místě. Po otevření uchovávejte v uzavřeném obalu.
Bio plátky dužiny plodů chlebovníku různolistého (//Artocarpus heterophyllus//)
Srí Lanka