Za studena lisovaný BIO švestkový olej si vás získá svou příjemnou vůní a chutí připomínající marcipán. Celý popis
Za studena lisovaný BIO švestkový olej si Vás získá svou příjemnou vůní a chutí připomínající marcipán. Rostlinným zmrzlinám, RAW dezertům a dalším sladkým pokrmům dodá jemnost a příjemný, mandlový nádech. Protože nadýchané ovocné knedlíky polité švestkovým olejem, dokonalost sama.
Švestky, na první pohled nenápadné ovoce, kterému není přisuzován nijak zvláštní význam. Jejich úloha však zdaleka nespočívá ve švestkovém koláči. Z historického hlediska hrály důležitou roli v rozvoji raných společností a jen díky slovanským kmenům si na nich můžeme pochutnat i my Evropané. [1,2]
Zprvu byly švestky pěstovány zejména pro tolik šťavnatou dužinu a zbylé pecky dál využívány nebyly. Avšak příchod pokrokových technologií dal vzniku výjimečnému oleji lisovanému právě ze zbylých švestkových jader. Pro své výjimečné vlastnosti se švestkový olej stal oblíbeným nejen v potravinářství, ale také v kosmetice. [1,3]
Hlavní obsaženou mastnou kyselinou je kyselina olejová, která tvoří až 70 % z celkového zastoupení mastných kyselin. Zajímavé nutriční vlastnosti švestkovému oleji však udává zejména esenciální omega-6 mastná kyselina linolová zastoupená v množství přesahující 20 %.
Dominantou za studena lisovaného švestkového oleje je jeho příjemná vůně a chuť připomínající marcipán. Není rafinován či jinak zpracováván a zachovává si tak svůj přirozený, lehce zlatavý nádech.
Za studena lisovaný švestkový olej je typický svou příjemnou vůní a chutí připomínající marcipán. Využívá se výhradně ve studené kuchyni, protože jeho tělu prospěšné látky jsou citlivé na vysoké teploty. Skvěle vynikne v rostlinných zmrzlinách i RAW dezertech. Výborně doplní také vychladlé sladké pokrmy. Protože nadýchané ovocné knedlíky polité švestkovým olejem, dokonalost sama.
Turecko
[1] SAVIC, Ivan M. a Ivana M. SAVIC GAJIC. Optimization study on extraction of antioxidants from plum seeds (Prunus domestica L.). Optimization and Engineering. 2021, (22), 141-158.
[2] MAHMOOD, Azhar, Rehana AHMED a Shaheen KOSAR. Phytochemical screening and biological activities of the oil components of Prunus domestica Linn. Journal of Saudi Chemical Society. 2009, (13), 273-277.
[3] SAVIC, Ivan, Ivana SAVIC GAJIC a Dragoljub GAJIC. Physico-Chemical Properties and Oxidative Stability of Fixed Oil from Plum Seeds (Prunus domestica Linn.). Biomolecules. 2020, (10), 3-11.