Využijte v kuchyni všestranný esenciální olej z tymiánu. Provoní a ochutí jídlo a jako bonus může srovnat vaše zažívání. Vůně: teplá, léčivá, kořeněno-bylinná Použití: dochucení pokrmů Celý popis
Známý také jako: tymián obecný
Patří do jídla, které typickým způsobem ovoní a dochutí, zejména pokud máte rádi slavnou kuchyni Francie a Středomoří. Tymián v kuchyni používaly také naše babičky.
Díky vnitřnímu užití může vyrovnat trávení a zklidnit nadýmání.
Tymián obecně ulevuje namoženým svalům po náročném sportování. Může posloužit na typické sezónní neduhy, jako je přecitlivělý krk, ucpaný nos a dutiny nebo kašel.
Je užitečný na pleť a pokožku v případě akné, modřin, podráždění, zarudnutí, poštípání a dalších podobných nepříjemností. Na rozdíl od jiných chemotypů tymiánu není tymián linalool při použití na kůži dráždivý.
Provoní a pročistí ovzduší v místnostech a odpudí hmyz včetně vší či blech. Také rozveselí mysl a dodá sebedůvěru. Vyrovná emoce a pomůže uvolnit emoční bloky.
V kuchyni zkuste BEWIT Tymián linalool zkombinovat s BEWIT Saturejka, BEWIT Oregano nebo BEWIT Majoránka.
Vyrovná a povzbudí
Posílí odolnost
Dodá odvahu
Existuje více chymotypů tymiánového esenciálního oleje, které se kromě vůně mírně odlišují i v účincích.
Tymiánový olej s převládající chemotypovou složkou thymol je považován za nejsilnější a nejintenzivnější. Může však být dráždivý na pokožku a je tedy nutné ho používat s velkou opatrností a dodržovat doporučené dávkování. Chemotyp borneol je oproti němu, vzhledem k nižšímu obsahu thymolu, hodnocen jako jemnější. Chemotyp linalool je z nich nejšetrnější a mohou ho použít i děti a těhotné a kojící ženy.
Thymus Vulgaris Flower/Leaf Oil
Španělsko