Tento BIO certifikovaný, za studena lisovaný višňový olej si pro jeho lahodnou chuť a nádhernou vůni zkrátka zamilujete. Celý popis
Tento BIO certifikovaný, za studena lisovaný višňový olej si pro jeho lahodnou chuť a nádhernou vůni zkrátka zamilujete. Rostlinné zmrzliny, RAW dezerty a další sladké pokrmy příjemně zjemní a dodá jim originální nádech. Stačí opravdu jen lžička.
Nádherně kvetoucí višně prorůstaly krajinu podél Kaspického a Černého moře již v období 300 let před naším letopočtem. Jejich šťavnaté plody si postupně získali antické Řeky, Peršany a Indy. Přispěli i Římané, díky kterým se višně rozšířily do dalších koutů světa. [1]
Mimořádné složení a nádherná vůně, pro tyto a další jedinečné vlastnosti má višňový olej využití nejen v potravinářství, ale také v kosmetice, kde je přidáván do hydratačních krémů a vícesložkových olejových sér. [2,3]
Zlatavý višňový olej je z višňových jader získáván šetrným způsobem, lisováním za studena. Díky tomu si zachová svou přirozenou barvu, vůni a maximální množství vitamínů, minerálů a biologicky aktivních látek.
Výživové a další cenné vlastnosti višňového oleje jsou dány zejména přítomností esenciální omega-6 mastné kyseliny linolové, která tvoří až přes 50 % z celkového zastoupení mastných kyselin.
Pro svou přirozeně lahodnou chuť a originální nádech je višňový olej ideální přísadou do rostlinných zmrzlin, RAW dezertů a dalších sladkých pokrmů. Jeho přídavkem lze docílit i jejich požadované jemnosti. Stačí opravdu jen lžička.
[zeme_puvodu]
[1] KIM, D.O., H.J. HEO a Y.J. KIM. Sweet and sour cherry phenolics and their protective effects on neuronal cells. J Agric Food Chem. 2005, 53(26), 9921-9927.
[2] Viorica-Mirela, P.; Misca, C.; et al. Characterization of sour cherries (Prunus cerasus) kernel oil cultivars from Banat. Journal of Agroalimentary Processes and Technologies 2011, 17 (4), 398–401.
[3] Kazempour-Samak, M.; et al. Sour Cherry (Cerasus vulgaris Miller) Kernel Oil as the Novel Functional Edible Oil: Sensory Evaluation and Antioxidant and Physicochemical Properties. J. Food Qual. 2021, 1–9.